Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:35'te güncellendi)

Palladyum, güçlü Çin otomobil satışlarının araçların kirliliği önleyen parçalarında kullanılan metalin arzının yetersizliğine ilişkin endişeleri artırması ile birlikte bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve değerli metallerdeki yükselişlere öncülük etti.

Altın, traderların Fed'in faiz artıracağına ilişkin beklentilerini zayıflatması ve bunun sonucu doların değer kaybetmesi ile birlikte yükseldi.

Spot palladyum yüzde 7.7 yükselerek ons başına 747.10 dolar ile Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, Londra saati ile 10:32'de 736.75 dolara geldi.  Platin Nisan 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından yüzde 2.4 tırmanırken, altın yüzde 1.1 kadar değer kazandı.

Palladyum son bir ayda yüzde 19 yükseldi ve en iyi performans gösteren meta oldu. Çin'de araç satışları, bu hafta açıklanan verilere göre, Temmuz ayında son 17 ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Temmuz ayının sonundan bu yana zayıf seyreden dolar da değerli metallere destek oldu.

Londra'da Mitsubishi Corp. değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "Dolardaki düşüş palladyum talebini destekledi ve bu talep, en büyük üreticiler olan Rusya ve Güney Afrika'da üretimin tehdit altında olabileceği endişelerinin sürmesinden de destek buluyor." dedi ve "Bu seviyelerde bir miktar kar realizazyonu gelebilir, ancak 700 dolar seviyesi ikna edici bir şekilde aşılmış görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar, traderların Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin bahislerini düşürmelerinin etkisiyle değer kaybett. Fed, Aralık ayındaki artışın ardından, bu yıl şimdiye dek, diğer bir faiz artırtımına gitmekten kaçındı. Düşük faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altın ve diğer değerli metallerin cazibesini artırıyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 2,035.1 tona düşerek kayıplarını ikinci güne taşıdı.

Spot gümüş yüzde 2.5 yükselerek ons başına 20.3445 dolara çıktı ve altın yüzde 0.2 yükseldi.

Platin üreticileri Anglo American Platinum Ltd. ve Impala Platinum Holdings Ltd., Johannesburg'daki işlemlerde yüzde 3'ten fazla değer kazandı.

(13:35'te güncellendi)