Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, doların son dönemdeki düşüşlerin ardından istikrar kazanması ile birlikte, iki günlük yükseliş sonrası değer kaybetti ve palladyum, son sekiz ayın en büyük bir günlük çıkışının ardından geri çekildi.

Spot altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,341.74 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 12:43'te 1,342.65 dolara geldi. Doların seyrini gösteren endeks, iki gün süren yüzde 0.8'lik kaybının ardından yüzde 0.1 yükseldi. Palladyum, Çarşamba günü yüzde 4.4 yükseldikten sonra yüzde 0.6 gerileyerek ons başına 720.09 dolara geriledi.

Altın bu hafta, yatırımcıların Fed'in önümüzdeki aylarda para politikasını sıkılaştırıp sıkılaştırmayacağı değerlendirmeleri ve beklentilerini doları hareketlendirecek şekilde biçimlendirmeleri ile birlikte dalgalı seyretti. Altın bu yıl, büyük ekonomilerde düşük ya da negatif faizler ve finans piyasalarındaki volatilitenin etkisiyle güçlenen taleple birlikte yüzde 27 yükseldi.

Mumbai, Hindistan'da Commtrendz Risk Management Services Ltd. direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Altın yönsüz bir durumda ve dar bir banda sıkıştı," dedi ve "Piyasaları hareketlendirecek faktörler yok ve fiyatlar az ya da çok sıkışık" şeklinde görüş bildirdi.

Dünya Altın Konseyi, Perşembe günü açıkladığı raporda,  yatırımcıların yılın ilk yarısında, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına (Brexit) ve ABD başkanlık seçimlerine ilişkin endişelerden dolayı artan güvenli liman talebi ile birlikte rekor miktarda altın aldığını kaydetti. Yalnızca ikinci çeyrekte, yatırımcı talebi geçen yıla göre ikiye katlanarak 448.4 tona çıktı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 3.86 ton artarak 2,039 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.8 düşerek 287.30 yuana (ons başına 1,345.28 dolar) indi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.9 düşüşle gram başına 288.35 yuana inerken, gümüş yüzde 0.8 düşüşle ilogram başına 4,427 yuana geriledi.

Spot gümüş yüzde 0.3 düşerken, platin Çarşamba günü ons başına 1,194.64 dolar ile Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.3 geriledi.