Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:15'te güncellendi)

Altın, ABD'de hayalkırıklığı yaratan perakende satışlar verisinin ardından, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin zayıflaması ve doların Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardndan, son üç günde ilk kez değer kazandı.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Londra saati ile 10:17'de ons başına 1,340.06 dolara tırmandı. Metal, Çarşamba günü açıklanacka olan ve faizlerin gelecekteki yönü konusunda işaretler verebilecek Fed toplantı tutanakları öncesi, geçen haftaki fiyat aralığı içinde kaldı.

Londra'da Mitsubishi Corp. değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "Bu sabah biraz yukarıyız, ancak ralli geçen hafta ulaşılan zirvelerin uzağında," dedi ve "Fed tutanakları, faiz artırımına ilişkin beklentiler üzerinde etkili olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Butler, altının, yukarı trendin teyit edilebilmesi için Temmuz ayı zirvesi olan 1,375 doalra doğru yükselmesi gerektiğini, ancak şimdiye dek 1,350 dolar civarında işlem gördüğünü sözlerine ekledi.

Yatırımcılar, altının bu yıl yüzde 26 yükselmesinin ardından daha şüpheci bir hale geldi. Hedge fonları ve diğer spekülatörler, altının yükseleceği beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını, son beş haftada dördüncü kez azalttı. Altının 30 günlük tarihi volatilitesi Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve açık pozisyon sayısı da düşüyor.

Altın, önceki iki ayda yüzde 11 yükseldikten sonra, Ağustos ayında yüzde 0.8 geriledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 13 ton düşerek 2,026.9 tona geriledi. Varlıklar geçen hafta yüzde 0.6 ile 2016 yılının en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Gümüş yüzde 0.5 yükselirken, platin yüzde 0.3 ve palladyum yüzde 0.7 değer kazandı.

(14:15'te güncellendi)