Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Altın, Fed'in Temmuz ayı toplantıtutanakları açıklanmadan önce, Fed yetkililerinin faizin bu yıl en az bir kere artırılabileceğini işaret etmtsinin ardından düştü. Gümüş son üç haftanın en düşük kapanışına yöneldi.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,340.89 dolara kadar düştükten sonra, Londra saati ile 10:58'de 1,342.73 dolara geldi. Bazen altından daha volatil bir seyir izleyen gümüş yüzde 0.8 geri çekilerek ons başına 19.6238 dolara indi ve düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Altının bu yılın ilk yarısındaki yüzde 25'lik rallisi, piyasanın Fed'in daha yakın bir zamanda faiz artırımına gidebileceğini fiyatlaması ile birlikte Haziran ayının sonundan bu yana yüzde 2'lik yükseliş gösterdiği dikkate alındığında yavaşlamış görünüyor. New York Fed Başkanı William Dudley, yatırımcıların faiz artırımı olasılığına fazla itibar etmediği uyarısında bulunurken, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, büyümenin hızlanmakta olduğuna güvendiğini ve bu yıl bir ya da iki faiz artırımı için zemin hazırladığını söyledi. Bu yorumlar sonucu Fed'in bu yıl faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 51'e çıktı.

Londra'da Marex Spectron Group Ltd. değerli metaller müdürü David Govett, "Dudley bariz bir şekilde kediyi güvercinlerin arasına salandı," dedi ve "Hareket abartılıydı ve Döviz piyasalarını kısa ve altını uzun pozisyonda yakaladı" şeklinde görüş bildirdi.

Govett, bundan sonraki yönün TSİ 21:00'de açıklanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Temmuz ayı toplantı tutanakları olacağını sözlerine ekledi.

Güney Afrikalı altın üreticilerin hisse senetlerini içeren FTSE/JSE Afrika Altın madencilik Endeksi, Harmony Gold Mining Co. Ltd.'nin yüzede 3.5 ve Gold Fields Ltd.'nin yüzde 2.4'lük yükselişleri ile birlikte, yüzde 1.4 ile son iki haftanın en güçlü çıkışını gerçekleştirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 5.25 ton artışla 2,032.9 tona çıktı.

Platin yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,112.90 dolara inerken, palladyum yüzde 0.7 kayıpla ons başına 697.82 dolara geriledi.

(16:40'ta güncellendi)