Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(09:55'te güncellendi)

Altın, Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanaklarının ABD'de faizin uzun bir süre daha düşük tutulacağını işaret etmesinin ardından dolardaki düşüşle birlikte, yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.6 yükselişle ons başına 1,356.18 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 10:59'da 1,354.35 dolara geldi. Metal, bu hafta her gün yükselerek 6 Temmuz'dan bu yana en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirdi ve bu yıl yüzde 28 yükseldi.

Altın bu yıl, kısmen küresel olarak yaygınlaşan negatif faiz uygulamasının yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan metale ilgiyi artırmasından dolayı yükseldi. Fed'in Çarşamba günü açıklanan Temmuz ayı toplantı tutanakları, yetkililerin çoğunun, faizlerle ilgili ne karar alırlarsa alsınlar, enflasyonda hızlı bir artış riski görmediğini işaret etti. Bangkok'da MTS Gold Group idari direktörü Golf Hiruyansiri, fiyatların gelecek hafta Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kansas City Fed'in evsahipliğinde Jackson Hole, Wyoming'de yapılacak yıllık sempozyumda yapacağı konuşmaya kadar bir bant içinde seyreceğini öngördü.

Hiruyansiri, "Altın halen 1,330-1,360 dolar aralığında yatay bir şekilde seyrederek konsolide oluyor," dedi ve "Piyasa bant seyrine döndü, zira faizin gelecek ay ya da yıl sonuna kadar artırılıp artırılmayacağı konusunda somut açıklamalar bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı bir gün önceki seviyesi olan yüzde 51'den yüzde 48.5'e düştü. Bazı Fed yetkilileri, bu yıl en az bir faiz artırımının uygun olabileceği yolunda işaretler verdi. New York Fed Başkanı William Dudley, Fed'in 20-21 Eylül'deki toplantısında bir adım atabileceğini ifade etti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 4 ton düşerek 2,028.9 tona indi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.7 yükselerek gram başına 288.91 yuana (ons başına 1,356.13 dolar) çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.8 yükselerek gram başına 289.75 yuana turmanırken, gümüş yüzde 1.1 kazançla kilogram başına 4,406 yuana ulaştı.

Gümüş yüzde 0.9 değer kazanırken, platin ve palladyum sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 0.8 prim yaptı.

(09:55'te güncellendi)