Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(16:35'te güncellendi)

Altın, Fed politika yapcısı John Williams'ın ABD ekonomisinin yakında bir faiz artırımını garanti edecek denli güçlü olduğunu ve çok fazla beklemenin yüksek enflasyon ya da varlık balonları riskini getirebileceğini söylemesinin ardından doların güç kazanması sonucu geriledi ve dört gün süren son altı haftanın en uzun çıkış serisini sonlandırdı.

Spot altın yüzde 0.5 düşüşle, Londra saati ile 11:09'da ons başına 1,346.29 dolara geriledi. ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, San Francisco Fed Başkanı Williams'ın Perşembe günü yaptığı açıklamada, kademeli faiz artırımları hızına, mümkünse daha geç değil de daha erken geri dönmenin anlamlı olduğunu söylemesinin ardından yüzde 0.5 yükseldi.

Fed'in bu yıl faiz artırımına gitme konusundaki isteksizliği altının yılın başından bu yana yüzde 27 yükselmesine yardımcı olurken, Fed'den gelen son yorumlar, yıl sonundan önce bir faiz artırımına gidilmesi için kapıyı açık tutuyor. Fed'in Çarşamba akşamı açıkladığı Temmuz ayı toplantı tutanakları güvercin tondaydı ve bunun sonucu, Aralık ayında faiz artırımı olasılığı yüzde 50'nin altına indi. Yatırımcılar şimdi, faizlerin seyri konusunda daha fazla fikre sahip olabilmek için, Fed Başkanı Janet Yellen'ın 26 Ağustos'ta Jackson Hole, Wyoming'de düzenlenecek olan yıllık toplantıda yapacağı konuşmayı bekliyor.

Londra'da Metals Focus Ltd. analisti Neil Meader, "Piyasa Fed ile ilghili her habere duyarlı kalmaya devam ediyor," dedi ve "Fiyatlarda gördüğümüz bu konsolidasyon periyodu, bir sonraki yükselişin ne zaman olacağına ilişkin belirsizliğin bir yansıması" şeklinde görüş bildirdi.

Teknik analisrtlere göre, altın önümüzdeki günlerde volatil seyredebilir. Üçgen formasyonu olarak adlandırılan durum, fiyatları, metalin 1,310 dolar ile 1,370 dolar arasında seyrettiği Temmuz başından bu yana kontrol altında tutuyor. Cape Town'da MitonOptimal Group baş yatırım yetkilisi Andy Pfaff, şimdi altının muhtemelen üçgenin dışına çıkacağını ve ralliye başlayabileeğini, belirtti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in anketine göre, Perşembe günü yüzde 0.1 düşerek 2,027.6 tona geriledi.

Gümüş yüzde 1.5 düşerken, platin yüzde 1.6 ile son bir haftanın en keskin düşüşünü yaptı. Palladyum yüzde 0.8 değer kaybetti.

(16:35'te güncellendi)