Advertisement

Asya hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentileri ile birlikte, ham petroldeki düşüşün de desteği ile hafifçe gevşerken, Japonya hisse senetleri, teşviğin artırılacağına ilişkin beklentilerle yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşerek Tokyo saati ile 09:07'de 139 seviyesine indi. Japonya'da Topix Endeksi, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın Eylül ayında ilave teşvik için "yeterli şans" olduğunu kaydetmesinin ardından yendeki düşüşün etkisiyle yüzde 0.4 yükseldi. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu hafta Jacson Hole, Wyoming'de yapacağı konuşma öncesi, Pazar günü yaptığı konuşmada, New York Fed Başkanı William Dudley'in geçen haftaki şahin yorumlarına benzer bir şekilde, 2016 yılında bir faiz artırımının halen düşünülmekte olduğunu işaret etti.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım strateji müdürü Matthew Sherwood, "Fed'den karman çorman açıklamalar geliyor, bu nedenle, Yellen'ın Cuma günkü işi, tüm bu mesajları piyasanın tepki verebileceği ortak bir mesaj haline getirmek olacak," dedi ve "Fed'in faiz artırması için pek fazla neden yok. Enflasyonun kontrolden çıkacağını düşünmüyorum. Fed Başkanı'nın ne söylemek zorunda kalacağını görmek ilginç olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Asya hisse senetleri, dünyanın en büyük ekonomilerinden gelen durgun verilerin, merkez bankalarını teşvikler ve gevşek para politikası yoluyla ekonomilerine destek destek sağlamaya devam edecekleri spekülasyonunu güçlendirmesi sonucu, Şubat ayındaki en düşük seviyesinden yüzde 23 yükseldi. Yatırımcılar Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretleri izliyor. Vadeli işlem verilerine göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 51'e çıkarken, gelecek ay için faiz artırımı olasılığı sadece yüzde 22 olarak görülüyor.

Japonya'a Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 100.57 seviyesinde seyretmesi ile birlikte, Cuma günkü yüzde 0.4'lük kazancını genişletti. Kuroda, Cumartesi günü Sankei gazetesinde çıkan değerlendirmesinde, Japonya Merkez Bankası'nın 20-21 Eylül'deki toplantıdaki gözden geçirmenin sonuçlarına bağlı tartışmalara dayanarak harekete geçmekten çekinmeyeceğini söyledi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Ebdeksi yüzde 0.3 tırmandı.