Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Asya hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in bu yıl faiz artırıma olasılığına çevirdiği bir ortamda, petroldeki düşüşle birlikte enerji hisselerinde görülen düşüşün etkisiyle kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 kadar düştükten sonra, yüzde 0.1'den az yükselerek Tokyo saati ile 09:11'de 139.07 seviyesine geldi. Yatırımcılar, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve New York Fed Başkanı William Dudley'in şahin yorumlarının ardından, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı konuşmayı bekliyor. Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırıma olasılığı yüzde 51'e çıkarken, gelecek ay için b olasılık yüzde 24 olarak görülüyor.

Auckland'da First NZ Capital Group Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "Belirsizliğin azalması açısından Yellen'ın yorumlarını beklemek durumundayız," dedi ve "ABD ekonomisinde, özellikle istihdam piyasasında, bazı iyileşme işaretlerine rağmen, faiz artırımı muhtemelen 2017 yılının hikayesi. Temmuz Fed tutanaklarına bakıldığında, halen çok temkinli bir yaklaşım içindeler" şeklinde görüş bildirdi.

Asya hisse senetleri, dünyanın önde gelen ekonomilerinden gelen durgun verilerin merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için teşviğe ve gevşek para politikalarına devam edeceği spekülasyonunu güçlendirmesi sonucu, Şubat ayındaki dip seviyeden yüzde 23 civarında yükseldi.

Japonya'da Topix Endeks, yenin dolar karşısında 100.12 seviyesinde seyretmesi ile birlikte yüzde 0.3 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.