Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:45'te güncellendi)

Altın, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler alabilmek için Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü yapacağı konuşmaya çevirmeleri ile birlikte, iki günlük kaybını korudu.

Spot altın, Pazartesi günü ons başına 1,339.09 dolar ile 12 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdikten sonra, Singapur saati ile 14:58'de 1,339.22 dolara geldi.

Altın bu yıl, Fed para politikasını daha da sıkılaştırmaktan kaçınması ve buna bağlı olarak, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan metalin cazibesinin artmasının etkisiyle yüzde 26 yükseldi. Yellen'ın Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı konuşma, Fed yetkilileri Stanley Fischer ve William Dudley'in şahin yorumları ve John Williams'ın Eylül ayı toplantısının "oyunun içinde" olduğunu işaret etmesinin ardından yakından izlenecek. Vadeli işlem verileri, Fed'in Aralık ayında faiz artırma olasılığını yüzde 51 olarak işaret ediyor. Eyll ayı için bu ihtimal yüzde 24.

Inditrade Derivatives & Commodities Ltd. emtia ve Döviz müdürü Harish Galipelli, "Yakın bir zamanda faiz artırımı olacağı konusudna şüpheliyim, ancak altının gelecekteki yönü Yellen'in Cuma günkü konuşmasından sonra belli olabilir" dedi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 2.9 ton artarak 2,031.2 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.1 yükselerek 286.76 yuana /(ons başına 1,342.64 dolar) çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altının gram fiyatı yüzde 0.2 yükselerek 286.95 yene çıkarken, gümüş yüzde 0.7 yükselerek kilogram başına 4,232 yuana ulaştı.

Gümüş yüzde 0.7 yükselirken, platin yüzde 0.3 değer kazandı ve palladyum yüzde 0.1 geriledi.

(11:45'te güncellendi)