Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Altın piyasası, ABD merkez bankasının ne zaman faiz artırıacağına ilişkin işaretlerin gelebileceği Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günkü konuşması öncesi nefesini tuttu.

Altın, Bloomberg'in derlediği verilere göre,bu hafta her gün yüzde 0.2'den az hareket etti ve 30 günlük volatilite göstergesi Aralık ayından bu yana en düşük seviyesinde. Yellen, Jackson Hole, Wyoning'de merkez bankacılarının bir araya geleceği yıllık sempzosyumda yapacağı konuşmada, Fed'in para politikasını sıkılaştırmada ne kadar agresif olabileceği konusuna temas edebilir.

Altının bu yılki yüzde 26'lık rallisi, yatırımcıların faiz artırımlarının zamanlamasına ilişkin işaretler araması ile birlikte teklemeye başladı. Bazı Fed politika yapıcıları son günlerde yaptıkları konuşmalarda, bu yıl faiz artırımının kartlar arasında olduğunu işaret etti. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Kopenhag'ın banliyösü Hellerup'ta Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Sloth Hansen, "Altın Jackson Hole konuşması öncesi sıkışık seyrini sürdürüyor," dedi ve "Brexit sonrası yükselişin ardından, altındaki hareketin büyük bölümü, o da şu anda kararsız bir seyir için olan dolara bağlı gerçekleşti" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın fazla değişmeyerek Londra saati ile 11:20'de ons başına 1,337.46 dolarda kaldı. New York'ta Comex piyasasında, işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 altındaydı.

Vadeli işlem verilerine göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı, Pazartesi günkü seviyesi olan yüzde 51'den yüzde 54'e çıktı. Bu olasılık ayın başında yüzde 36 seviyesindeydi.

Fed'in 12 bölgesel bankasının sekizin direktörler kurulu geçen ay, Fed'in dorğudan kredilerine uygulanan faizi yüzde 1'den yüzde 1.25'e çıkarma yönünde oy kullandı. Bu karar, bölgesel banka başkanlarının temel politika faizinde bir değişikliği destekleyip desteklemediği konusunda işaret verebilir.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 0.5 ton artarak 2,031.7 tona çıkıt.

Gümüş fiyatları Londra'da yüzde 0.2 artarken, platin ve palladyum fazla değişmedi.

(14:00'te güncellendi)