Advertisement

Asya hisse senetleri, ABD'de faizin yönü hakkına işaretler verebilecek Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günkü konuşması öncesi, petrolde düşüşle değer kaybeden emtia hisseleri öncülüğünde aşağı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek Tokyo saati ile 09:09'da 138.72 seviyesine geriledi. Japonya'da Topix Endeks, yenin dolar karşısında 100.56 seviyesinde seyretmesi ile birlikte yüzde 0.2 düştü. Enerji hisseleri, ABD'de resmi verilerin ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde arttığını göstermesinin ardından düşüş gösteren petrol ile geriledi. Yatırımcılar ayrıca, Türkiye'nin Suriye'ye askeri harekat başlatması sonrası artan jeopolitik riskten dolayı da riskli varlıkardan uzak duruyor.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Küresel piyasalar son yedi haftada ralli yaptı, ancak bu kazançlar bunun son üç haftasında artan bir şekilde yavaşlamış görünüyor," dedi ve "Açık bir şekilde bir geri çekilmenin hemn öncesindeyiz. Ancak düşüşlerin büyük çaplı olmasını beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Asya hisse sentleri, traderların Yellen'ın geleek ay bir faiz artırımı olabileceğini işaret eden bazı Fed yetkililerinin yorumarını destekleyip desteklemeyeceğini değerlendirmeleri ile birlikte, son bir yılın en yüksek seviyesindne geri çekildi. Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, Fed'in Aralık ayınd aiz artırma olasılığı bir ay önceki seviyesi olan yüzde 45'ten yüzde 54'e yükseldi. Gelecek ay için bu olasılık yüzde 28 seviyesinde.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 düşerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.