Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların 2016 yılının kalan kısmında Fed'in para politikasını sıkılaştırma olasılığına ilişkin işaretlerin verilebileceği Fed Başkanı Janet Yellen'ın bugün Jackson Hole'da yapacağı konuşmayı beklemeleri ile birlikte, beş günlük sıkışık seyrin arıdından, bir ayon en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Spot altın, Perşembe günü ons başına 1,318.18 dolar ile 27 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 11:23'te 1,323.67 dolarda kaldı. Metal haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Altının yılın ilk yarısında yüzde 25'lik kazanca yol açan güçlü rallisi, Fed'in faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentilerin güçlendiği bir ortamda etkisini kaybetti. Yüksek faiz, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Yellen'ın Cuma günü merkez bankacıların Jacksone Hole'daki toplantısında yapacağı konuşma yaklaşırken, aralarında Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in de bulunduğu bazı Fed yetkilileri, bu yıl faiz artırımına gidilebileceğini işaret etti. Vadeli işlem verileri, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 57 olduğunu işaret ediyor. Bu olasılık bu haftanın başında yüzde 51 seviyesindeydi.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın bu hafta, kısa vadeli riskin aşağı yönlü olması ile birlikte gevşedi," dedi ve "Fischer bu yıl bir faiz artırımına gidilebileceğini işaret etti, ancak piyasa beklentileri, Jackson Hole'dan gelebilecek işaretlerle değişebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 0.45 ton artarak 2,033.7 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.2 düşerek 284.29 yuana (ons başına 1,326.94 dolar) geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları fazla değişmeyerek gram başına 284.80 dolarda kalırken, gümüş yüzde 0.2 yükselerek kilogram başına 4,153 yuana ulaştı.

Gümüşyüzde 0.6 yükselirken, platin yüzde 0.4 ve palladyum yüzde 0.6 prim yaptı.