Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, gelecek ay Cezayir'de gerçekleştirilecek gayrıresmi OPEC görüşmelerinin piyasaya istikrar getirebilecek bir hareket ile sonuçlanabileceği spekülasyonu ile birlikte, Nisan ayından bu yana en büyük aylık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.2 geriledi ve aylık kazancını yüzde 11'e daralttı. Irak Başbakanı Haidar Al-Abadi, Bağdat'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve diğer büyük üreticilerin üretimi dondurma kararını destekleyeceğini söyledi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Salı günü açıklanan verilerine göre, ABD petrols tokları geçen hafta 942,000 varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin stokların 1.3 milyon varil arttığını göstermesi bekleniyor.

Petrol, ayı piyasasına girmesinden yaklaşık 3 hafta sonra, 18 Ağustos'ta boğa piyasasına girdi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, geçen hafta verdiği bir mülakatta, üretimin dondurulmasının piyasa için olumlu olduğunu kaydederken, üretimin düşürülmesi seçeneğini gözardı etti. Üretimin dondurulmasına ilişkin teklif Şubat ayında yapılmış, ancak Nisan ayındaki toplantıda bir karara varılamamıştı.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Mevcut maksimum seviyelerde ya da bu seviyeler yakınında üretimin dondurulmasının piyasa üzerinde çok fazla pratik etkisi olmayabilir," dedi ve "Rafinerilerin bakıma gireceği döneme yaklaşıyoruz ve stoklarda artışın başladığını görebiliriz. Fiyatlar aşağı yönde hareket edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:16'da varil başına 46.27 dolara geriledi. Kontrat Salı günü 63 sent düşüşle 46.35 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Çarşamba günü vadesi dolacak Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 6 sent düşerek varil başına 48.31 dolara geriledi. Fiyatlar Salı günü yüzde 1.8 düşüşle 48.37 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.05 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Kasım vadeli kontrat 8 sent düşüşle 48.65 dolara indi.