Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların Fed'in bu yılın sonuna kadar faiz artırımına gidebileceği beklentisini fiyatlaması ve altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) alımlarının yavaşlaması ile birlikte, Mayıs'tan bu yana ilk aylık kaybına yöneldi.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 10:59'da ons başına 1,315.24 dolara çıktı. Metal Salı günü 1,309.34 dolara kadar inerek 28 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü ve bu ayı yüzde 2.7 düşüşle geçmeye yöneldi.

Altın bu ayki düşüşle birlikte, dünyanın Çin ile birlikte en büyük altın tüketicisi olan Hindistan'da düğün ve festival sezonu öncesi mücevher talebine bağlı olarak altının genellikle değer kazanmasına karşın, 2009'dan bu yana ilk kez Ağustos ayında düşmüş olacak. altındaki geri çekilme, ABD'de para politikasının sıkılaştırılacağı beklentisinin artmasına ve buna bağlı olarak doların güçlenmesine neden olan Fed yetlkililerinin şahin tonlu yorumlarının ardından gerçekleşti.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Salı günü yaptığı açıklamada, açıklanacak olan ekonomik verilerin faizlerin izleyeceği yolu belirleyeceğini söyledi ve verimlilik büyümesinde sıçrama olacağı konusundaki iyimserliğini belirtti. Bu yorumlar, Fischer'in geçen hafta Eylül ayında faiz artırımı olabileceğini işaret eden konuşmasının ardından geldi. Doların seyrini gösteren endeks bu ay yüzde 0.5 yükseldi.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Altın, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğini ilişkin artan işaretlerle birlikte baskı altında kalıyor," dedi ve "Fischer'in son 10 günde 3 kez konuşma yapmasının yorumlarının etkisini azalttığı düşünülebilir. Ancak piyasalar halen Fischer'in Fed'in verilere bağımlı olduğuna ilişkin ikna çabalarına reaksiyon veriyor. Açıklanacak olan ABD ekonomik veriler, piyasa katılımcıları için işlem yapma konusunda yönlendirici olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar şimdi, ABD ekonomisinin gücü ve Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler alabilmek için Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Traderlar, Fed'in gelecek ay fai artırımına gitme olasılığını yüzde 34 ile fiyatlıyor. Bu olasılık ayın başında yüzde 18 seviyesindeydi. Aralık ayında faiz artırımı olasılığı ise yüzde 59 olarak görülüyor. Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları bu ay 25 ton yükseldi ve bu, 2016'daki en zayıf artışı işaret ediyor.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 düşerek 283.10 yuana (ons başına 1,318.70 dolar) geriledi.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.3 düşüşle gram başına 283.85 yuana inerken, gümüş yüzde 0.4 yükselerek kilogram başına 4,175 yuana tırmandı.

Spot gümüş yüzde 0.7 yükselerek ons başına 18.7245 dolara yükseldi ve bu ayki kaybını yüzde 7.9'a daralttı.

Platin Ağustos ayında yüzde 7.6 ve palladyum yüzde 3.4 düştü.