Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler alabilmek için Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisini beklemeleri ile birlikte, geçen ayki kaybını korudu.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 10:38'de ons başına 1,310.89 dolara çıktı. Metal Çarşamba günü 1,304.29 dolar ile 24 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine indi ve Ağustos ayını yüzde 3.1 kayıpla geçti.

Altının 2016 yılındaki kazançları, Fed yetkililerinin yıl sonundan önce faiz artırımı olasılığını artıran yorumları ile birlikte durdu. Traderlar, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in Salı günü yaptığı açıklamada 21 Eylül'deki faiz kararının verilere bağlı olacağını söylemesi ile birlikte, Cuma günü açıklanacak olan ABD Ağustos ayı istihdam verilerine bekliyor. ABD'de Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi, işverenlerin Ağustos ayında istihdamı beklentilere paralel artırdığını gösterdi.

National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "ADP verisi, ABD işgücü piyasasındaki toparlanma ivmesinin devam etmekte olduğunu gösterdi," dedi ve "Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin benzer bir şekilde çıkması, altın piyasasında muhtemelen baskı oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Gross'un Yorumları

Janus Globak Unconstarained Bond Fund'ın milyarder yöneticisi Bill Gross, Fed'e, ilki Eylül ayında olmak üzere, Mart ayına kadar iki kez faiz artırma tavsiyesinde bulundu. Vadeli işlem verileri, Fed'in Eylül ayında faiz artırma olasılığını yüzde 36 olarak işaret ediyor. Bu olasılık Ağustos başında yüzde 18 seviyesindeydi.

Fed'in bir sonraki adımına ilişkin spekülasyon doların toparlanmasına ve buna bağlı olarak altının cazibesinin azalmasına neden oldu. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Ağustos ayında Mayıs ayından bu yana ilk kez aylık bazda yükseldi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 11.3 ton azalarak 2,021.3 tona geriledi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 282.30 yuana (ons başına 1,314.80 dolar) geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları fazla değişmeyerek gram başına 283.25 dolarda kalırken, gümüş yüzde 0.2 yükselerek kilogram başına 4,172 yuana çıktı.

Spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.3 prim yaptı.