Advertisement

Asya hisse senetleri, yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de faizin izleyeceği yol konusunda işaretler verebilecek kritik tarım dışı istihdam verisi öncesi risk almaktan kaçınmaları ile birlikte dar bir bantta dalgalandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1'den az düştükten sonra, yüzde 0.1'den az yükselerek, Tokyo saati ile 09:11'de 138.39 seviyesine geldi. Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi bu hafta, Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımı için durumun güçlendiğini söylemesinin ardından yatırımcıların dikkatlerini Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevirmeleri ile birlikte yatay bir seyir izledi. Emtia hisseleri, petrolün küresel arz fazlası işaretleri ile birlikte son sekiz ayın en kötü haftalık performansına yönelmesi ile birlikte değer kaybetti.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Tüm gözler açık bir şekilde tarım dışı istihdam verisi üzerinde odaklanmış durumda," dedi ve "İstihdamda güçlü rakamlar görsek bile, Fed'in Eylül ayında harekete geçmesini beklemiyorum. Son ekonomik veriler iyileşiyor ve bu iyi bir işaret ancak bu, yakın bir zamanda faiz artırımına gitmek için yeterli değil" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de Perşembe günü açıklanan imalat sanayi verisinin beklenenden daha kötü çıkması, ekonomideki istikrarsız büyümeyi işaret ediyor ve bu durum, Fed'in bir süre daha faizi düşük tutmasına neden olabilir. Fed'in Eylül ayında faiz artırma olasılığı, geçen haftaki seviyesi olan yüzde 42'den yüzde 34'e düştü. Aralık ayı için bu olasılık yüzde 60 seviyesinde.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 103.15 seviyesinde seyretmesi ile birlikte yüzde 0.1 geriledi. Japonya hisse senetleri, oto üreticileri ve bankaların zayıf yene bağlı olarak ralli yapması ile birlikte, bu hafta yüzde 3.8 yükseldi ve Temmuz ortasından bu yana en iyi performansına yöneldi.

Güney Kore'de Kospi ENdeksi, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 0.8 ile beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren verinin ardından yüzde 0.1 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 düştü. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 geriledi.