Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de stokların arttığı bir ortamda, Şubat ayından bu yana en büyük dört günlük düşüşün ardından yukarı yönde hareket etti ve haftalık kaybının bir kısmını geri aldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.3 kadar yükseldi ve yaklaşık sekiz ayın en büyük haftalık kaybını bir miktar daralttı. ABD petrol stokları, Çarşamba günü açıklanan resmi rakamlara göre, geçen hafta arttı ve yaklaşık 30 yılın en yüksek seviyesindeki seyrini sürdürdü. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, varil başına 50 dolar civarındaki fiyatlarla üretimin dondurulmasına ihtiyaç olmadığını kaydederken, OPEC üyeleri bu ay piyasaya istikrar kazandırmaya yönelik adımları görüşmek üzere toplanmaya hazırlanıyor.

Petrol Ağusstos ayında, Eylül ayının sonunda Cezayir'de yapılacka olan gayrıresmi görüşmelerin piyasayı yönetebilmek için bir anlaşma ile sonuçlanabileceği beklentisi yüzde 7.5 yükseldi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, geçen hafta yaptığı açıklamada, üretimin dondurulmasının piyasa için olumlu olduğunu söylerken, üretimin indirilmesi seçeneğini gözardı etti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ile diğer büyük üreticiler arasında üretimin dondurulmasına yönelik anlaşma önerisi Şubat ayında geldi, ancak Nisan ayındaki toplantıda bir sonuç alınamadı.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, "Petrol oldukça volatil seyretti, ancak son bir ayda varil başında ortalama 44 ila 45 dolar civarında kaldı," dedi ve "Ancak OPEC'ten sistematik bir üretim indirimi gelmezse, ki bu olmayacak bir durum, ya da Çin'de inanılmaz bir talep gelmezse, fiyatların her iki yönde de kayda değer bir hareket yapmasını beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 55 sent yükselerek vaaril başına 43.71 dolara kadar yükseldikten sonra, Hong Kong saati ile 11:14'te 43.47 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 1.54 dolar düşerek 43.16 dolardan kapandı ve böylelikle son dört seansta yüzde 9.4 değer kaybetti. Fiyatlar bu hafta yüzde 9.8 ile 15 Ocak'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 56 sent ya da yüzde 1.2 yükselerek varil başına 46.01 dolara kadar çıktı. Kontrat Perşembe günü 1.44 dolar düşüşle 45.45 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a göre 1.71 primli işlem gördü.