Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, dünyanın iki büyük üreticisinin üretim miktarını kontrol etme konusunda kesin önerilerde bulunmaması ve bunun yerine piyasa istikrarını sağlamak için işbirliğine gideceklerini taahhüt etmesi ardındandüşüş kaydetti.

Petrol vadeli kontratlar, New York'ta yüzde 0.9 düştü. Suudi Arabistan ve Rusya yetkilileri Çin'de gerçekleştirilen G20 zirvesinden bir araya geldi. Yetkililer, fiyatların istikrara kavuşması için birlikte çalışacakları konusunda taahhütte bulunurken, konuya ilişkin herhangi bir detay verilmedi. Ham petrol fiyatları, Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin'den gelen petrol piyasasna ilişkin olumlu açıklamaların adından, Cuma günü iki haftanın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Yatırımcılar, petrol üretiminin yeni bir zirve görmesiyle birlikte, OPEC'in üretim miktarının dondurulmasına ilişkin görüşmelerden önemli bir karar çıkmayabileceğinin farkına varıyor.

Önemli petrol ihracatçıları ile olası bir anlaşmaya varılması umulan gayri resmi görüşmelerin öncesinde, Suudi Arabistan ve Kuveyt'in üretimi artırmasıyla, ham petrol üretimi geçtiğimiz ay yeni bir rekor kırdı. Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'na göre para yöneticilerinin petrolde yukarı yönlü beklentilerinde, 30 Ağustos ile biten haftada, iki yılın en sert düşüşü oldu.

New York'ta Citi Futures Perspective enerji analisti Ti Evans, “Piyasada basitçe ifade etmek gerekirse gerginlik hakim” dedi.

OPEC ülkelerinin petrol arzı, grup üyeleri bu ay sonu Cezayir'de gerçekleştirilecek gayri resmi görüşmelere hazırlanırken, Bloomberg verilerine göre günlük 120,000 varil artarak 33.69 milyona ulaştı.

Nymex'te işlem gören ABD petrolü (WTI petrol) Ekim vadeli kontratları yüzde 38 değer kaybederek Tokyo saatiyle 13:34'te varil başına 44.19 dolardan işlem gördü. Cuma günü 1.28 dolar yükseklerek 44.44 dolara kadar tırmanan WTI petrol, Pazartesi günü 44.06 dolar seviyesine kadar geriledi.

Londra'da işlem gören Kasım ayı vadeli Brent petrol kontratları ise yüzde 0.9 gerileyerek 46.40 dolardan işlem gördü. Söz konusu kontratlar Cuma günü yüzde 3 yükselerek 46.83 seviyesine tırmanmıştı.