Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Brent petrol, dünyanın en büyük üreticilerinin arzı kontrol alma konusunda bir adım atmamaları ardından, zayıf doların emtiayı destekleyerek küresel arz fazlasının kalıcı olduğu yönündeki spekülasyonu zayıflatmasıyla yükseldi.

Londra'da işlem gören petrol vadeli kontratlar, Salı günü yüzde 0.8 ekside kapatmasının ardından Çarşamba günü yüzde 0.7 yükseldi. Ham petrol, ABD Doları'nın düşüşünü üçüncü güne taşıyarak emtianın cazibesini artırmasıyla, baz metaller ile yükseldi. Pazartesi günü Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih ve Rus mevkidaşı, yaptıkları açıklamada piyasayı istikrara kavuşturmak için somut adımlar atılacağını belirtmişti. Tahminler, ABD ham petrol stoklarının üçüncü haftada da artış kaydettiği yönünde.

Petrol, OPEC üyeleri ve diğer üreticilerin Cezayir'de bu ay gerçekleştirilecek gayri resmi toplantıda üretimi kontrol altına alacakları konusunda anlaşacaklarına ilişkin beklentilerin etkisiyle Ağustos ayında değer kazandı.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, “Petrol, bariz bir şekilde zayıf dolardan destek buluyor. Fakat başka birçok şey var. Piyasada dikkatler OPEC anlaşmasıyla ilgili olarak ne olacağı üzerinde. Piyasa içinde arzın yeniden dengelenmesine ilişkin hala çok fazla endişe mevcut” dedi.

Londra'da işlem gören Kasım vadeli Brent petrol kontratları, Tokyo saatiyle 13:11'de 32 cent artarak varil başına 47.58 dolardan işlem gördü.