Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, sektör verisinin ABD stoklarının azaldığını işaret etmesiyle birlikte yükseldi. Azalan petrol stokları, 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek mevsimsel düzeyindeydi.

New York'ta işlem gören vadeli kontratlar, Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verisinin ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 12.1 milyon varil azaldığını işaret etmesiyle, yüzde 2 yükseldi. Perşembe günü benzer bir haftalık resmi veri açıklanacak. Gunvor Group Ltd. piyasa araştırma ve analiz birimi yöneticisi David Fyfe'ye göre bu ay Cezayir'de gerçekleştirilecek gayri resmi toplantıda, Rusya ve Suudi Arabistan arasında petrol üretim milktarının dondurulmasına ilişkin bir anlaşmaya varılması düşük bir ihtimal.

Petrol, OPEC üyelerinin diğer üreticilerin üretimin dondurulmasına katılacağı yönündeli spekülasyonun etkisiyle, Ağustos ayında yükseldi. Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, “Küresel petrol stokları, fiyatlar için olumsuz. Eğer resmi veri API rakamlarını desteklerse, bu olumlu bir gelişme olur” dedi.

Londra'da Kasım vadeli Brent petrol kontratları 85 cent artarak (yüzde 1.8) varil başına 48.83 dolar seviyesinden işlem gördü.

Nymex'te işlem gören Kasım vadeli ABD (WTI) petrolü ise 92 cent yükselerek varil başına 46.42 dolara kadar tırmanmasının ardından Tokyo saatiyle 12:30'da 46.29 dolardan işlem gördü.