Advertisement

Asya hisse senetleri, beklenenden daha kötü çıkan ABD ekonomik verilerinin Fed'in faiz artırımını geciktirebileeği beklentilerini tetiklemesi ve bunun sonucu risk varlıklarına talebin artması sonucu, Mayıs ayından bu yana en uzun düşüş dönemini durdurarak yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 09:05'te 136.82 puana çıktı ve altı günlük düşüşünü sonlandırarak, bu haftanın kaybını yüzde 2.5'e daralttı. ABD'de Perşembe günü açıklanan sanayi üretimi verisi beklenenden daha fazla daralırken, perakende satışlar beklenmedik bir şekilde düştü. Bunun sonucu, Fed'in gelecek haftaki toplantıında faiz artırımı ihtimali yüzde 20'nin altına indi. Küresel hisse senetlerinin toplan değeri, küresel ekonomideki teklemeye rağmen merkez bankalarının teşvikleri artırmada isteksiz olduğu spekülasyonuna bağlı olarak, son bir haftada yaklaşık 2 trilyon dolar eridi.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Boğalar bir miktar kontrolü alabildi," dedi ve "Fed'in gelecek haftaki Eylül toplantısında faiz artırımına gideceğini düşünenler, ekonominin kırılganlığına ilişkin yeni işaretlerin ardından biraz tedirginlik hissediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Japonya piyasası gelecek hafta Pazartesi ve Perşembe günleri tatil nedeniyle kapalı ve Japonya Merkez Bankası Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak. Avustralyada S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 ve Yeni Zelanda'da S&P/NXZ 50 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Çin, Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore'de piyasalar tatil nedeniyle bugün kapalı.