Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, traderların dikkatlerini gelecek hafta yapılacak iki önemli merkez bankası toplantsına çevirmeleri ile birlikte, haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 11:38'de ons başına 1,314.58 dolarda kaldı. Metal Perşembe günü 1,309.40 dolar ile 2 Eylül'den bu yana güniçi en düşük seviyesini gördü ve bu hafta yüzde 1 geriledi. Çin, tayvan, Malezya, Güney Kore ve Hong Kong'da piyasalar Cuma günü tatil nedeniyle kapalı.

Altının yılın ilk yarısındaki rallisi, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılacağı beklentilerine çevirmeleri sonucu teklemeye başladı. Yüksek faiz, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. ABD'de Perşembe günü açıklanan veriler, perakende satışlar ve sanayi üretiminin düştüğünü gösterdi ve bunun sonucu, Fed'in 20-21 Eylül'deki toplantıda para politikasını sıkılaştıracağına ilişkin beklentiler zayıfladı. Analistler, Çarşamba günü sona erecek toplantıda, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetip gevşetmeyeceği konusunda bölünmüş durumda.

Singapur'da GoldSilver Central Pte idari direktörü Brian Lan, "Gelecek haftaki Fed ve Japonya Merkez Bankası toplantılarının yaklaşması ile birlikte, değerli metallerde daha fazla volatilite bekliyorum," dedi ve "Çin ve Hong Kong'dan fiziki talep, her iki piyasasın da tatil dolayısıyla kapalı olması ile birlikte zayıf olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Alyın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 4.3 ton azalarak 2,014.6 ton ile 29 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Spot gümüş fazla değişmedi.

Platin yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,029.84 dolara gerilerken, palladyum yüzde 0.4 değer yitirdi.