Advertisement

ABD hisse senetleri, ekonomik göstergelerin dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de düzensiz büyümeyi işaret etmesi ile birlikte, yatırımcıların gelecek haftaki Fed toplantısını beklediği bir ortamda geriledi ve haftalık kazancını daralttı.

Banka ve enerji üreticileri, petrol fiyatlarının bir ayın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte, erken saatlerdeki sert düşüşe katkıda bulundu. Oracle Corp., çeyrek dönem gelirinin beklentilerin gerisinde kalması ile birlikte yüzde 2.9 düştü. Intel Corp., satış tahminini artırmasının ardından yüzde 2.1 tırmandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), Perşembe günü son üç seansta ilk kez yükseldikten sonra, yüzde 0.6 gerileyerek, New York saati ile 10:03'te 2,134.95 puana indi. Dow Jones Endeksi 96.35 puan ya da yüzde 0.5 kayıpla 18,116.13 puana düştü. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.5 geriledi. ABD hisse senetleri, Cuma günü, "quadruple witching"  olarak bilinen ve çeyrek dönemde bir görülen ve endeksler ve bireysel hisse senetlerinin vadeli ve opsiyon kontratlarının vadelerinin aynı anda dolduğu bir dönemde olmasından dolayı beklenmedik dalgalanlalarla karşılaşabilir.

Londra'da Robert W. Baird'ın hisse senetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Patrick Spencer, "Dün birkaç zayıf ABD ekonomik verisi vardı ve bu nedenle, ABD ekonomisinin makro görünümüne ilişkin endişeler arttı," dedi ve "Endeksler tüm zamanların en yüksek seviyeleri yakınında seyrediyor, bu nedenle geri çekilmeler sürpriz olmaz, ancak uzun dönemli trendler güçlü kalmaya devam ediyor. Bu yüzdeb herhangi bir düzerlmeninin sınırlı kalması bekleniyor" şeklinde görüş bildirdi.