Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:35'te güncelendi)

Altın ve gümüş, traderların bu haftaki Fed ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantıları öncesi temkinli hareket etmeleri ve dolardaki düşüşle birlikte, bu ayın en düşük seviyelerinden yükseldi.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Londra saati ile 11:25'te ons başına 1,313.45 dolara çıktı. Metal Cıma günü 1,310.35 dolar ile 31 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Gümüş yüzde 1.6 değer kazanarak ons baına 19.091 dolara tırmandı.

Altının bu yılki kazançları, yatırımcıların dünyanın önde gelen merkez bankalarının politikalarını nasıl düzenleyeceklerini değerlendirmeleri ile birlikte yavaşladı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 21 Eylül'de sona erecek toplantıda faiz artırımına gitme olasığı yüzde 20 seviyesinde. Değerli metaller yüksek faizlerden olumsuz etkileniyor.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metal işlemleri müdürü David Govett, "Çarşamba günkü FOMC duyurusuna kdar muhtemelen bant aralığında bir seyir görülecek," dedi ve "Bu gerçekten herkesin beklediği bir olay ve önümüzdeki birkaç gündeki harekete ışık tutacak" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.3 düştü ve bu durum, dolar bazındaki değerli metalleri yukarı yönde destekledi.

Hedge fonları, Fed yetkililerinin bu hafta yapacakları konuşmalarda faiz artırımının yolda olduğuna ilişkin işaretler vereceği spekülasyonu ile birlikte, altının yükseleceği beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısında (uzun pozisyon) üç ayı aşkın sürenin en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 9.8 ton artarak 2,024.4 tona çıktı.

Platin yüzde 1.1 değer kazanırken, palladyum yüzde 0.3 yükseldi.

(14:35'te güncelendi)