Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(12:55'te güncellendi)

Petrol, Nijerya'dan ABD'ye, artan arz ortamında, küresel arz fazlasının süreceğine ilişkin endişelere bağlı olarak değer kaybetti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.6 değer kazandıktan sonra yüzde 0.6 geriledi. Nijerya'da Petrolden Sorumlu Devlet Bakanı Emmanuel Kachikwu, ülkesinin üretiminin günlük 1.75 milyon varile ulaştığını ve hükümetin desteği ile artmaya devam edeceğini söyledi ve militanlarla sağlanan ateşkesin üretimin artmasına yol açtığını sözlerine ekledi. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 3.31 milyon varil artması bekleniyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve Rusya'nın gelecek hafta Cezayir'de yapılacak gayrıresmi görüşmelerde piyasaya istikrar getirici bir adım atacağı spekülasyonuna bağlı olarak Ağustos ayındaki rallisinden sonra dalgalı bir seyir izledi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, OPEC üyelerinin anlaşmaya yakın olduğunu söyledi ve OPEC Genel Sekreteri, bakanların anlaşması durumunda olağanüstü toplantının mümkün olabileceğini belirtti.

Londra'da PVM Oil Associates Ltd. analisti Tamas varga, "Aşırı arz gün geçtikçe daha da büyüyor," dedi ve "OPEC dışı ve ABD üretimindeki güçlü seyir fazla dikkate alınmadı. Buna ek olarak, OPEC'in de üretimi güçlü" şeklinde konuştu.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Arz halen bir sorun," dedi ve "ABD stok verileri önemli olacal, ancak piyasanın asıl baktığı gelecek haftaki toplantı. Üretimin dondurulması bir süreliğine fiyat istikrarı sağlayacak, ancak piyasanın aslında bir üretim kısıntısı görmeye ihtiyacı var" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Salı günü dolacak Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 27 sent düşerek varil başına 43.03 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 27 sent yükselerek 43.30 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 altındaydı. Daha aktif işlem gören Kasım kontratı 30 sent ya da yüzde 0.7 düşerek, Londra saati ile 09:32'de 43.56 dolara indi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasındai 27 sent ya da yüzde 0.6 düşerek varil başına 45.68 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 18 sent yükselerek 45.95 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 2.12 dolar primli işlem gördü.

(12:55'te güncellendi)