Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(12:30'da güncellendi)

Altın, Fed'in bu haftaki toplantısında bir kez daha faiz artırımına gitmekten kaçınacağı, ancak bunun yerine, Aralık ayında yapılacak bu yılın son toplantısında faiz artırımına gidebileceğini işaret etmeyi tercih edeceği beklentisi ile yükselişini ikinci güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,316.68 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:30'da 1,315.86 dolara geldi. Metal Pazartesi günü yüzde 0.2 yükseldi ve bu yıl yüzde 24 yukarıda.

Altının bu yılın ilk yarısındaki rallisi, küresel para politikasına ilişkin belirsizliklere bağlı olarak tekledi. Bu hafta, yatırımcıların dikkatleri, Fed'e olduğu kadar, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) politika toplantısına da çevrildi. BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın bu toplantıda ne yapacağı ya da negatif faizde ısrar edip etmeyeceği konusunda görüşler bölünmüş durumda. Fed'in bu haftaki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 20 ve Aralık ayı için ise yüzde 56 olarak görülüyor.

Pacific Heights Asset Management LLC başkanı Michael Cuggino, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "İhtimaller Fed'in Eylül ayında bir şey yapmayacağı yönünde, ancak konuşmalar sert ve Aralık ayında faiz artırımı halen masada," dedi ve "Ancak bu toplantıya kadar önümüzde 3 aylık veri, küresel aktivite, istihdam rapoları ve enflasyon bilgileri var. Bu yüzde, Aralık ayı da garanti değil" şeklinde görüş bildirdi.

BOJ Çarşamba günü iki gün süren toplantısının ardından kararını açıklayacak ve politika programının geniş bir değerlendirmesini yayınlayaak. Başkan Kuroda bu açıklamaların ardından basın toplantısı düzenleyecek. Ardından akşam saatlerinde Fed'in faiz kararı açıklanacak ve Fed Başkanı Janet Yellen da basın toplantısı düzenleyecek.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 2.7 ton düşerek 2,021.6 tona indi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.2 düşerek 283.34 yuana (ons başına 1,321.31 dolar) indi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası2nda, Aralık vadeli altın kontratları fazla değişmeyerek gram başına 284.75 yuanda kalırken, gümüş yüzde 0.2 yükselerek kilogram başına 4,294 yuana ulaştı.

Spot gümüş yüzde 0.2 yükselirken, platin yüzde 0.5 ve palladyum yüzde 0.1 değer kazandı.

(12:30'da güncellendi)