Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Traderlar, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın her adımında yendeki yükselişin bankanın kontrolünde olmadığına daha fazla ikna oluyorlar.

BOJ, Çarşamba günkü kararıyla, yenin işlem gününü yükselişle kapattığı ardı ardına beşinci toplantısını gerçekleştirmiş oldu. Başkan Kuroda ve kurulu, 10 yıl vadeli gösterge tahvillerin faizini sıfıra yakın seviyelerde tutma vaadinde bulunarak, para politikasının odak noktasını para arzını artırmaktan faiz kontrolüne kaydırdı.

BOJ'un kararı ardından yüzde 1.1 azalarak dolar bir haftanın düşüğü olan 102.79 seviyesinden işlem gören yen, işlem gününün sonunda kayıplarını geri aldı. Japon Yeni, 2016 yılında yüzde 20 değer kazanarak 10 gelişmiş piyasa parası arasında en iyi performansı gösterdi. Yen, 2008'de bu yana görülen en güçlü yıllık kazancına hazırlanıyor.

Tokyo'da Mizuho Bank Ltd. baş piyasa ekonomisti Daisuke Karakama, “Politika menüsünü daha karışık hale getirmek sadece piyasanın BOJ'un sınırlarına ulaştığına inanmasına neden oldu. Piyasalar etkilenmedi ve şu sonucu çıkardı: Bu yen için bir al sinyali”dedi.

Japon Yeni, dolar karşısında Perşembe günü Londra saatiyle 06:41'de yüzde 0.1 artıda 100.23 seviyesinden işlem gördü.