Advertisement

Asya hisse senetleri, yenin bir ayın en yüksek seviyesi yakınlarında seyretmesinin etkisi ile Japon ihracatçı şirketlerine gelen satışlar sonrası değer kaybetti ve bölge hisse sentelerinin gösterge endeksi bir yılı aşkın sürenin en yüksek kapanışından geri çekildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düşerek Tokyo saati ile 09:07de 141.82 puana geriledi ve beş gün süren yükselişini durdurdu. Japonya'da Topix Endeki, bir günlük tatil arasından sonra, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) negatif faizi daha da derinleştirmemesinin etkisiyle yenin dolar karşısında güçlenmesi sonrası yüzde 0.7 kaybetti. Fed'in para politikasını sıkılaştırma planlarını zayıflatması ve BOJ'un teşvik programını yeniden şekillendirmesi, merkez bankalarının küresel büyümeyi teşviğe yönelik çabalarını azaltacağı yolundaki endişeleri azalttı.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Aralarında Kasım ayındaki ABD seçimlerinin de olduğu, piyasada sarsıntılara neden olan bazı belirsizlikler var," dedi ve "Fed'in 2017 yılında yalnızca iki faiz artırımı beklemesi hisse senetleri için oldukça destekleyici bir faktör. Ancak değerlemeler dikkate alındığında, biraz temkinliyim" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki hisse senetlerinin değerlemesi Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviye yakınlarında.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 yükselirken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi fazla değişmedi.