Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, doların kayıplarını geri alması ve bunun sonucu altına yönelik alternatif yatırım talebinin zayıflaması ile nbirlikte, son iki ayın en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdikten sonra geri çekildi.

Spot altın, geçen hafta yüzde 2.1 ile 29 Temmuz'dan bu yana en güçlü artışını gösterdikten sonra, yüzde 0.3 düşüşle Singapur saati ile 12:00'de ons başına 1,334.04 dolara geriledi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi güniçinde yüzde 0.2 düştükten sonra bu kaybını geri aldı.

Altın üst üste üçüncü çeyreği de yükselişle geçerek, tarihinin en yüksek seviyesine çıktığı 2011'den bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Fed, geçen haftaki toplantısında, gelecek yıl için faiz artırımı sayısına ilişkin beklentisini üçten ikiye düşürüken, Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikasında odaklanmasını para arzını genişletmekten faizi kontrol etmeye dönüştürdü.

Şanghay'da Huatai Futures Co. analisti Xu Wenyu, "Fed ve BOJ'un para politikasını genişlemeci tutmaya yönelik taahhütleri altın için destekleyici," dedi ve "Yatırımcıların kısa vadede fiyat volatilitesine karşı dikkatli olmalarını ve altında yukarı yönlü beklentilerini sürdürmelerini tavsiye ediyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Citigroup Inc., Demokrat aday Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazanma şansını yüzde 40'a çıkardı ve bununla birlikte, altının son çeyrekte volatil bir seyir izleyebileceğini kaydetti. 8 Kasım'daki Başkanlık seçimi öncesi adaylar arasındaki üç tartışmanın ilki Pazartesi günü yapılacak.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Nisan ayında düşüş hariç, bu yıl her ay yükseldi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, varlıklar, Cuma günü, önceki gün iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktıktan sonra fazla değişmeyerek 2,031 tonda kaldı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 287.97 yuana (ons başına 1,343 dolar) kadar çıktıktan sonra 286.75 yuana geldi.

Spot gümüş yüzde 0.7 düşerken, platin ve palladyum en az yüzde 1.2 kaybetti.