Advertisement

ABD hisse senetleri, OPEC'in son sekiz yılda ilk kez üretimi kısma kararı aldığına ilişkin haberlerin ardından, enerji hisselerinin son sekiz ayın en sert yükselişini gerçekleştirmesi sonrası değer kazandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi'ndeki (S&P 500) petrol ve doğalgaz üreticileri, petrol vadeli kontratlarının yüzde 5'in üzerinde yükselmesinin ardından Ocak ayından bu yana en sert yükselişini gerçekleştidi. Hisse senetleri erken saatlerde, OPEC toplantısında bir anlaşma çıkabileceğine ilişkin iyimserlik ve karışık gelen ABD stok verileri ile birlikte petrol fiyatlarının dalgalı seyretmesinin etkisiyle kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Öğleden sonra enerji sektöründe görülen ralli, Nike Inc.'deki yüzde 3.5'lik düşüşe ve telefon şirketliernin hisselerini aşağı çeken AT&T Inc.'deki yüzde 1.5'lik kayba ağır bastı.

S&P 500 Endeksi, yüzde 0.4'lük kaybı geri aldı ve yüzde 0.5 yükselerek 2,171.27 puandan kapandı. Endeks ayrıca yaklaşık bir haftadır ilk kez 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapattı. Endeks ayrıca aylık kaybını da geri aldı.

New York'ta Miller Tabak & Co LLC hisse senedi stratejisti Matt Maley, "Petrol ile hisse senetleri arasındaki korelasyon, zayıflamasına rağmen, halen bu hafta piyasada etkisini sürdürdü," dedi ve "Kar sezonuna girmek üzereyiz. Bu dönemde, hisse senetlerinin piyasanın umduğunu bulup bulamayacağını göreğiz" şeklinde görüş bildirdi.