Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC), petrol üretiminin günlük 32,5 milyon varil seviyesinde sabitlenmesi konusunda anlaştığı bildirildi.

Katar Enerji ve Sanayi Bakanı da olan OPEC Dönem Başkanı Muhammed bin Salih es-Sade, örgütün başkent Cezayir'deki toplantısının kapanış oturumunda, alınan kararlara ilişkin bilgi verdi.

Petrol üretim seviyesini takip etmek üzere üst düzey bir komite oluşturulacağını belirten Sade, "Üye ülkeler 33,24 milyon varil olan günlük petrol üretiminin 32,5 milyon varil seviyesinde sabitlenmesi konusunda anlaştı. İran, Nijerya ve Libya, içinde bulunduğu şartlardan dolayı bu karardan muaf tutulacak." dedi.

OPEC bünyesinde olumlu bir hava olduğunu ve kolaylıkla anlaşmanın sağlandığını vurgulayan Sade, bunun uygulanma sürelerinin ise kasım ayında yapılacak toplantıda belirleneceğini aktardı.

Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Butarfe de gayriresmi başlayan toplantının OPEC olağanüstü toplantısına dönüştüğünü söyledi.

Butarfe, söz konusu toplantıyı "tarihi bir buluşma" olarak nitelendirdi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 14 Eylül 1960 tarihinde yapılan Bağdat Konferansı çerçevesinde kurulan OPEC'in halihazırda İran, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Venezuela, Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya, Libya, Katar, Cezayir, Endonezya, Gabon, Ekvador ve Angola olmak üzere 14 üyesi bulunuyor.

AA