Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, OPEC'in son sekiz senede ilk kez üretimi sınırlama kararı almasının ardından doların kayıplarını genişletmesi sonrası yükseldi.

Spot altın yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,325.96 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:16'da yüzde 0.1 yukarıda 1,323.29 dolar seviyesinde seyrediyordu. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü düştü ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Altın 2016 yılında, üç yıl art arda düşüş gösterdikten sonra, düşük ya da negatif faizlerin talebi artırmasının desteği ile yüzde 25 ralli yaptı. Dolar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi kısma konusunda karar almasının ardından, petrol üreticisi ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybetti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu çeyrekte yüzde 0.4 düşrü.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Açık bir şekilde, OPEC'in etkisi görülüyor. ANcak altın ile petrol arasındaki ilişki, altın ile dolar arasındaki ilişki kadar güçlü değil" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 0.5 ton artarak 2,032.2 tona çıktı.

Gümüş yüzde 0.8 yükselirken, platin ve palladyum yüzde 1 prim yaptı.