Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC'in sürpriz bir şekilde son sekiz yılda ilk kez üretimin düşürülmesi yönünde karar almasının ardından bir ayın en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, son iki günde yüzde 7 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üye ülkeleri , Çarşamba günü Cezayir'deki gayrıresmi toplantıda, petrol üretimini günlük 32.5 milyon ila 33 milyon varil aralığına düşürme kararı aldı. Bu karar ile birlikte, iki yıldır Suudi Arabistan öncülüğünde uygulanan "istediğin kadar üret" politikası sona erdi. ABD'de Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta düştü.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek varil başına 47.75 dolara kadar indikten sonra, Sydney saati ile 08:11'de 47.80 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 47.83 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 32 altındaydı.

Vadesi Cuma günü dolacak Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 55 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek varil başına 49.24 dolara çıktı. Küresek gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a göre 1.41 dolar primli seyretti.