Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:35'te güncellendi)

Altın, Deutsche Bank'ın mali durumuna ilişkin yatırımcı endişesinin hisse senetlerine satış dalgası getirmesi ve buna bağlı olarak güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artması ile birlikte, üçüncü çeyreğin son gününde değer kazandı.

Spot altın yüzde 0.5 yükselerek Londra saati ile 11:27'de ons başına 1,326.34 dolara tırmandı. Bu, son dört günde ilk yükseliş ve bunun sonucu bu haftaki kayıp yüzde 0.9'a daraldı.

Traderlar, Bloomberg'de çıkan Deutsche Bank ile iş yapan 10 hedge fonun bankadaki pozisyonlarını azalttığı şeklindeki haberin ardından finans sektörünün sağlığına ilişkin endişelerin artması ile birlikte güvenli liman arıyorlar. Deutsche Bank hisseleri rekor seviyelere düşerken, Asya ve Avrupa'da hisse senetleri değer yitirdi.

Londra'da Mitsubishi Corp. değerli metaller stratejisti Jonathan Buttler, "Avrupa'da riskten kaçınma modu, bu sabah Avrupa hisse senetlerindeki gerileme ve euronun dolar karşısında değer yitirmesi ile yansımasını bulduğu üzere, altını güvenli liman alımlarının gelmesini sağlayarak destekliyor," dedi ve "Euro Bölgesi finans sektörünün istikrarına yönelik endişeler, geçmişte çok kez olduğu şekilde, altına destek oluyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu hafta halen, ABD'de artan Tüketici Güveninin Fed'in bu yıl faiz artırımına gitmesi için zemini güçlendirmesinden dolayı görülen satışlar nedeniyle aşağıda. Fiyatlar ayrıca, Demokrat aday Hillary Clinton'ın Cumhuriyetçi aday Donald trump ile TV'deki başkanlık münazarasının ardından seçilme şansının artmasından dolayı da düştü. Citigroup Inc., Trump'ın kasım ayındaki seçimleri kazanması durumunda altında volatilitenin artacağı tahmininde bulundu.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği vberilere göre, Perşembe günü fazla değişmeyerek 2,031.3 tonda kaldı.

Spot gümüş yüzde 0.9 yükselerek ons başına 19.2746 dolara çıktı. Platin yüzde 0.7 tırmanarak ons başına 1,034.45 dolara ulaştı. Palladyum yüzde 0.5 ralli yaparak ons başına 718.63 dolara yükseldi. Metal bu çeyrekte yüzde 20 ile 2010'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

(14:35'te güncellendi)