Advertisement

Asya hisse senetleri, Avrupa bankalarının sağlığına ilişkin endişelerin zayıflaması ve zayıflayan yenin Japonya hisse senetlerine destek sağlamasının ardından değer kazandı ve bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi bir haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükselerek Tokyo saati ile 09:11'de 140.12 seviyesine çıktı. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 101.53 seviyesinde seyretmes ve düşüşünü beşinci güne taşıması ile birlikte tüzde 0.8 tırmandı. Piyasalardaki rahatlama, Cuma günü Agence France-Presse'te Deutsche Bank AG'nin ABD Adalet Bakanlığı ile 5.4 milyar dolarlık bir anlaşmaya yakın olduğu yolunca çıkan bir haberin ardından yayıldı. Bu tutar, kötü mortgage kredilerine ilişkin soruşturmada anlaşma sağlanması için istenen ilk miktarın neredeyse yarısı kadar.

Melbourne'de IG Ltd. piyasalar analisti Angus Nicholson, "Asya piyasaları, tümü birdn, bugün yukarıda açılacak görünüyor," dedi ve "Deutsche Bank'ıın Cuma günkü toparlanması, tüm varlık sınıflarında risk alınmasına ilişkin havanın temel yönlendiricisiydi" şeklinde görüş bildirdi.

Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.2 geriledi. MAlezya ve Güney Kore'de piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı Çin piyasaları tüm hafta boyunca tatil dolayısıyla kapalı olazcak. Avustralya açık, ancak bazı eyaletlerdeki tatil dolayısyla işlem olmadı.