Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:50'de güncellendi)

Altın, Deutsche Bank AG'nin mali durumunu düzeltmek için çaba sarfetmesi, buna bağlı olarak güvenli liman niteliğindeki alımların azalması ve yatırımcıların dikkatlerini İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit'e ilişkin yorumlarına çevirmeleri ile birlikte, haftalık kaybını korudu.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 14:47'de ons başına 1,315 dolara geriledi. Metal geçen hafta yüzde 1.6 kaybetmiş ve beş seansın dördünde aşağı yönde hareket etmişti. Çin piyasaları bu hafta tatil nedeniyle kapalı.

Deutsche Bank'ın mali sağlığına ilişkin endişeler azalıyor ve bu durum Asya hisse senetlerindeki yükselişe yardımcı oluyor. Agence France-Presse'te Cuma günü çıkan habere göre, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, mortgage destekli menkul kıymetlerdeki usulsüzlük davasında, ABD Adalet Bakanlığı ile 5.4 milyar dolar ödeme karşılığı anlaşmaya vardı. Bu, ilk talep edilen rakamın yarısı kadar bir tutarı işaret ediyor. Banka ayrıca, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, çalışan temsilcileri ile istihdam kısıntısına gitme konusnda anlaşmaya varmaya hazırlanıyor.

İngiltere Başbakanı May, Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) sürecini 2017'nin ilk çeyreğinde başlatacağını söyledi ve bu açıklama sterlini olumsuz etkiledi. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, Fed2in bir sonraki politika adımı konusunda ilave işaretler verebilir. Fed'in Aralık ayında faiz artırma olasılığı, vadeli işlem verilerine göre, yüzde 60 civarında görünüyor.

Singapur'da Phillip Futures Pte stratejisti Bryan Lum, "Brexit, May'in Madde 50'yi harekete geçirmek için Mart 2017'yi belirlemesinin ardından bir kez daha odak noktası olacak," dedi ve "Piyasalar, bu Cuma açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi ile birlikte, ABD ekonomisinn durumunu da değerlendirecek. Piyasaların Aralık ayında faiz artırımına gidileceği eğiliminde. Ancak olumsuz bir rakam beklentileri zayıflatır ve buna tepki olaak altın fiyatları ralli yapar" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 1 ton artarak 2,032 tona çıktı.

Spot gümüş yüzde 0.5 düşerken, platin yüzde 0.7 ve palladyum yüzde 0.6 geriledi.

(11:50'de güncellendi)