Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD petrol stoklarında artış olduğunu göstermesi beklenen haftalık veri öncesi, üç ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdikten sonra geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki dört seansta yüzde 9.3 yükseldikten sonra yüzde 0.9 kadar geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Çarşamba günü açıklanacak olan resmi ABD petrols tokları verisinin geçen hafta 1.75 milypn varil artması bekleniyor. Bu durumda, stoklar son beş haftada ilk kez artış göstermiş olacak. OPEC'in petrol üretimi kısıntısına gitme kararından muaf tutulan ülkelerden biri olan Libya'nın üretimi, kamuya ait petrol şirketinden bir yöneticiye göre, günlük 500,000 varile yükseldi ve bu ay daha da artacak.

Petrol Eylül ayında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin sekiz yıl sonra ilk kez üretimi kısma yönünnde karar almasının ardından, son beş ayın en güçlü aylık artışını gerçekleştirdi. Üretim kotaları OPEC'in Kasım ayında Viyana'da yapacağı resmi toplantıda belirlenecek, ancak Nijerya ve İran üretim kısıntısı kararından muaf olduklarını açıkladı ve Irak, OPEC'in ülkenin üretim seviyelerine ilişkin tahminlerini kabul etmediğini belirtti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "OPEC anlaşması , petrol fiyatlarına 40 dolar seviyesi yakınında güçlü bir taban oluşturdu," dedi ve "Piyasada hala fazla var ve petrolün bu seviyelerde tekrar dalgalandığını görmek beni şaşırtmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 43 sent düşerek varil başına 48.38 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 09:21'de 48.44 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 57 sent yükselerek 48.81 dolar ile 1 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 58 altındaydı. Fiyatlar geçen ay yüzde 7.9 yükseldi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 36 sent ya da yüzde 0.7 düşerek varil başına 50.53 dolara kadar indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 1.55 dolar primli işlem gördü.