Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Altının ons fiyatı Brexit referandumunun ertesi günü olan 24 Haziran'dan beri ilk kez 1.300 doların altını gördü.

Altın yeniden yatırımcıların ABD'de faizin artırılacağına ilişkin beklentilerinin baskısı altında. Fiyatlar, ABD ekonomisinin bu yıl bir faiz artırımını kaldıracak denli güçlü olduğu spekülasyonu ve UBS Group AG'nin dolardaki yükselişin altın için olumsuz olduğunu kaydetmesinin ardından düşüşünü altıncı güne taşıdı.

Spot altının onsu New York saatiyle 08:55'te %1.3 kadar gerileyerek 1,295.30 dolardan işlem gördü.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ABD Merkez Bankası'nın faiz artırması gerektiğini ve enflasyonda olası toparlanmanın daha sonra daha büyük faiz artışlarını gerektireceğini söyledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Kasım'daki Fed toplantısında faiz artırımı için zeminin "güçlü" olduğunu söyledi. Dolar, para birimi sepetine karşı 2 haftanın en büyük artışını kaydetti ve bu durum altına talebin azalmasına neden oldu.

Chicago'daki Long Leaf Trading Group'ta şef piyasa stratejisti olan Tim Evans "Altın Lacker'in açıklamasına iyi tepki vermeyecek. Faiz artışının yaklaştığına dair beklentiler ve yakın vadede enflasyona dair bir işaret olmaması altın için çok olumsuz" dedi.

Faiz Artırımı İhtimalleri

Fed'in, ABD başkanlık seçimine 1 haftadan az bir süre kala, 1-2 Kasım'da yapacağı bir sonraki toplantıda faiz artırımı olasılığı yüzde 17. Aralık ayı için ise bu ihtimal yüzde 61 seviyesine çıktı. Bu olasılık  iki ay önce yüzde 40 civarındaydı. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

UBS'in refah yönetimi biriminde emtia ve Döviz direktörü Wayne Gordon, Bloomberg TV'ye bugün yaptığı değerlendirmede, Fed'in muhtemelen gelecek ay Aralık ayında faiz artırımına gideceğini işaret edecek olmasından dolayı, altın konusunda kısa vadede negatif olduklarını söyledi. Gordon, fiziki talebin de düşük olduğunu belirtti.