Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, Fed yetkililerinden gelen yorumların ABD merkez bankasınınbu yıl faiz artırımına gideceği beklentilerini güçlendirmesi ile birlikte, iki haftanın en sert yükselişini gerçekleştirdi.

Dolar, Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker'ın Salı günü yaptığı konuşmada, Fed'in enflasyonda olası yükselişi önlemek için faiz artırmsı gerektiğini söylemesinin ardından, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Öte yandan, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Pazartesi günkü konuşmasında, ABD ekonomisinin faiz artırımı için hazır olduğunu söyledi ve ABD'de açıklanan veri imalat sektörünün Eylül ayında genişlediğini gösterdi.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce Döviz strateji müdürü jeremu Stretch, "ABD faiz beklentilerinin, dünkü ISM imalat sanayi verisinin ardından güçlendiğini gördük," dedi ve "Bu hafta açıklanan verilerin destekleyivi olduğu dikkate alındığında, ABD dolarına güçlü alım bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

İmalat sektörü üretimindeki iyileşme, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 63'e tırmanmasına yardımcı oldu. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan verinin istihdamda artış olduğunu göstermesi ve buna bağlı olarak, faizin artacağı beklentisini güçlendirerek doları desteklemesi bekleniyor.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini göstermesi beklenen Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York saati ile 12:10'da yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Dolar yen karşısında yüzde 1.1 yükselerek 102.79 seviyesine çıkarken, yükselişini altıncı güne taşıyarak Ağustos'tan bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirmeye yöneldi.