Advertisement

Japonya hariç Asya hisse senetleri, merkez bankalarının teşvikleri azaltacağı endişesi ile düşerken, Japonya'da Topix Endeksi, yenndeki zayıflamanın ardından yukarı yönde hareket etti.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düşerek Tokyo saati ile 09:05'te 454.28 seviyesine indi. Tahviller, para birimleri ve hisse senetleri Salı günü, Bloomberg News'ta çıkan Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce varlık alımlarını muhtemelen azaltacağı haberinin ardından sert hareketler gerçekleştirdi. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı, bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 50'den yüzde 61'e çıktı. Topix Endeksi Çarşamba günü, yenin dolar karşısında bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin ardından kayıplarını gri aldı ve yüzde 0.2 yükseldi.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Avrupa verileri için görünüm son dönemde bir miktar istikrar kazandı ve bu durum umut verici. Ancak teşvik programının 2017 yılı boyunca daha da uzatılması güçlü kalmaya devam ediyor," dedi ve "Eğer Fed verilerde süregelen bir iyileşme görürse, Aralık ayında faiz artırımına gidecek. Bundan önce artan bir volatilite göreceğiz. Özellikle ABD seçimlerinin yaklaştığı dönemde" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar, sıkılaştırma konusunda işaretler alabilmek için, merkez bankacılarından gelen yorumları dikkatle izliyor. Görüşmelerin gizli olmasından dolayı isimlerinin açıklanmasını istemeyen Euro Bölgesi merkez bankası yetkilileri, AMB'nin, parasal genişleme programının sona erdirilmesi kararı alındığında, varlık alımlarını azaltma (tapering) durumunda kalacağı şeklinde politika yapıcıları arasında son bir ayda gayrıresmi bir konsensüs oluştuğunu söyledi. Ötey yandan haberde, parasal genişlemenin, mevcut aylık 80 milyar euroluk (90 milyar dolar) tahvil alım hızı ile, son tarih olan Mart 2017'nin ötesine genişletilmesi durumunun da gözardı edilmediğine dikkat çekildi.

Öte yandan, Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, ABD merkez bankasının enflasyonda olası yükselişi önlemek için faiz artırımına gitmesi çağrısında bulundu ve aksi halde daha büyük çaplı faiz rtırımları gerekebileceği uyarısında bulundu.

Güney Kore'de Kospi Endeksi ve Avustralya'da S&P/ASX 50 Endeksi, her ikisi birden, yüzde 0.6 düştü. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.9 geriledi. Çin'de piyasalar bu hafta tatil nedeniyle kapalı.