Advertisement

Asya hisse senetleri, ABD'de başkan adayları ikincisi düzenlenen ikinci başkanlık münazarasında tartışırken, ham madde ve tüketicişirketlerinin öncülüğünde yükseldi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 09:04'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Avustralya ve Güney Kore'de hisse senetleri yükselirken, Yeni Zelanda'da düştü. ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın şöhreti, 2005 yılında çekilen ve Trump'ın kadınlar hakkındaki kaba ve aşağılayıcı söylemler kullandığı videonun ortaya çıkması ile birlikte, Demokrat aday Hillary Clinton ile bugün yaptığı başkanlık münazarasının önüne geçti. Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisi, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme yolunda kaldığını işaret etti.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Seçimler oldukça yaklaştı ve Trump'ın toparlanması zor," dedi ve "Eğilim Clinton'ın seçimleri kazanma ihtimalinşn arttığı yönünde ve piyasalar ralliye hazrlanıyor. Birçok şey münazaraya bağlı ve Trump'ın kaset sorununa nasıl yaklaşacağı ve Clinton'ın buna nasıl yanıt vereceğini izleyeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Washinton Ünivesitesi'nde düzenlenen münazara, 8 KAsım'daki ABD başkanlık seçimlerinin iyice yaklaşması ile birlikte oldukçaönemli. Cumhuriyetçi aday Trump'ın şansının, kasedinin yayınlanmasının ardından bugünkü münazarada artma olasılığı düşük. Zira bu kaset Cumhuriyetçi kamu görevlilerinin Trump'ı desteklemekten vaz geçmeleri ya da yarıştan çekilme çağrısında bulunmalarına yol açtı.

Traderlar Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in bu yılın sonuna kadar faiz artırımına gitme olasılığınıın hafifçe arttığını işaret etti. Vadeli kontratlar, ABD merkez bankasının Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 64 olarak görüyor.

Cuma günü açıklanan veriler, tarım dışı istihdamdaki artışın üçüncü ay üst üste düştüğünü, ancak Ağustos ayı verisinin yukarı yönde revize edildiğini gösterdi.

AMP'den Oliver, "İstihdam verileri Fed'i Aralık ayı faiz artırımı yolunda tutmaya yetecek denli güçlüydü, ancak faiz artırımlarınının hızını  artıracak denli değil. Faiz artırımları çok yavaş olacak" dedi.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 tırmandı. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Japonya, Tayvan ve Hong Kong'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı.