Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, Rusya'nın OPEC'in piyasaya istikrar kazandırmaya yönelik çabalarına katılığp katılmayacağına ilişkin belirsizlikle birlikte varil başına 50 doların üzerinde tutundu.

Vadeli kontratlar New York'ta, Salı günü yüzde 1.1 düştükten sonra fazla değişmedi. Rusya'nın en büyük üreticisi Rosneft PJSC, Reuters'te çıkan habere göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi sınırlama adımına katılacağını kaydetmesinin ardından, üretimi kısmayacaklarını söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rosneft CEO'su Igor Sechin'in yorumlarının Putin'in arz anlaşmasına yönelik duruşuyla çelişmediğini belirtti.

Petrol, Suudi Arabistan'ın üretimin kısılması konusunda anlaşmaya varılacağına yönelik iyimserliğini dile getirmesi ve Rusya'nın böyle bir anlaşmaya destek vereceğini işaret etmesi ile birlikte, Pazartesi günü 15 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Suudi Arabistan petrol bakanı Çarşamba günü üreticilerin katılacağı toplantı öncesi İstanbul'dan ayrılırken, OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, anlaşma konusunda işin büyük bölümünün zaten tamamlandığını ve Rusya, Azerbaycan, Cezayir ve Venezuela'nın aralarında bulunduğu ülkelerin halen "notları karşılaştırmak" için toplanacaklarını söyledi. OPEC ülkelerinin arz kotaları Kasım ayında Viyana'da yapılacak resmi toplantıda belirlenecek.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Kasım ayındaki OPEC toplantısı yaklaşırken, arz anlaşmasına ilişkin sşüpheler ile birlikte, piyasada volatilite olabilir," dedi ve "Arz anlaşmasına varılması durumunda yukarı yönlü bir şok olabileceği beklentisi ile, fiyatların 45 doların altına düşmesini beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 11 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:09'da varil 50.90 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 56 sent düşerek 50.79 dolardan kapandı ve Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışından geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 70 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 21 sent yükselerek varil başına 52.62 dolara çıktı. Kontrat 73 sent dşüşle Salı gününü 52.41 dolardan kapadı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 1.28 primliişlem gördü.