Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların bir sonraki faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaret alabilmek için bu akşam açıklanacak olan Fed'in Eylül ayı toplantı tutanaklarını beklemeleri ile birlikte kaybını korudu.

Spot altın, yüzde 0.5 düşüş gösterdiği Salı günkü seviyesi olan ons başına 1,252.80 dolardan, Singapur saati ile 09:06'da 1,254.96 dolaa geldi. Fiyatlar bu yıl yüzde 18 arttı.

Altının bu yılın ilk yarısındaki yüzde 25'lik rallisi, AVD'de borçlanma maliyetlerinin artmasına ilişkin beklentilerin güçlenmesi, buna bağlı olarak doların değer kazanması ve yatırımcısına faiz ödemesi olmayan metalin cazibesinin azaması ile birlikte zayıfladı. Yatırımcılar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın yakın bir zamanda faiz artırımına gitmesi konusunda şahinlerin baskısı altında olup olmadığını anlayabilmek için, Çarşamba akşamı açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 20-21 Eylül'deki toplantısının tutanaklarına bakacaklar. FOMC'un 10 üyesinin üçü Eylül aynda çoğunluğun faiz değiştirmeme akrarına faiz artırılması yönünde oy kullanarak muhalif kalmıştı.

National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "Muhalif sesler ve son açıklanan güçlü ABD verileri, traderların Aralık ayında faiz artırımını daha yüksek olasılıkla fiyatlandırabilecekleri anlamına geliyor," dedi ve "Bu durum kısa vadede altın için olumsuz olazcak" şeklinde görüş bildirdi.

Traderlar, vadeli işlem verilerine göre, Aralık ayında faiiz artırımı olasılığını üçte iki olarak görüyor. Gelecek ayki toplantı için bu olasılık yüzde 20'nin altında.