Advertisement

Asya hisse senetleri, Çin'de beklenenden daha yüksek çıkan enflasyon verilerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin gücüne ilişkin iyimserliği artırmasının aardından değer kazandı. Tayland piyasası, dünyada en uzun tahtta kalan kişi olan Kral Bhumibol Adulyadej'in ölümünün ardından dikkatle izlenecek.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.2'ye kadar genişlettiği kayıplarını geri aldı ve yüzde 0.2 yükselerek, Tokyo saati ile 10:52'de 138.16 seviyesine çıktı. Endeks, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilere çevirmeleri ile birlikte, bu haftayı yüzde 1.8 düşüşle geçmeye yöneldi. Çin'de üretici fiyatları Eylül ayında 2012'den bu yana ilk kez yükseldi ve düşüş bekleyen ekonomistleri şaşırttı. Çin'in tüketici fiyatları da beklenenden daha hızlı arttı. Yatırımcılar, Perşembe akşamı Kral Bhumibol'un ölümünün duyurulmasının ardından, Tayland'ın hisse senedipiyasasının açılmasını bekliyor.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Çin'in ÜFE'sindeki yukarı dönüş, küresel anlamda deflasyon risklerin azalmakta olduğunun bir göstergesi," dedi ve "Bu küresel deflasyonun azalmakta olduğunun diğer bir göstergesi. Bugünkü veriler açık bir şekilde beklediğimden çok daha güçlü çıktı" şeklinde görüş bildirdi.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 yükselirken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Çin'de üretici fiyatları endeksi Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 0.3 düşmesi beklenirken yüzde 0.1 arttı. Yıllık bazda yüzde 1.6 artması beklenen Çin tüketici fiyatları ise yüzde 1.9 yükseldi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.1'den az tırmanırken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi kayıplarını geri alarak önceki kapanış seviyesine yaklaştı.