Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:30'da güncellendi)

Altın, exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıkların, yatırımcıların Fed'in faiz artırmasını beklemelerine rağmen çıkışına devam ederek 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmanması ile birlikte, haftanın sonuna gelirken, iki günlük kazancını korudu. Bu durum, altının gücünü işaret ediyor.

Spot altın, önceki iki günde yüzde 0.4 tırmandıktan sonra, Perşembe günkü seviyesi olan ons başına 1,258.09 dolardan, Singapur saati ile 14:46'da 1,256.29 dolara geldi. İki hafta süren düşüşün ardından, fiyatlar, ETF varlıklarıının altı hafta üst üste artmasının desteği ile duruldu.

Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "ETF varlıklarındaki artış, yatırımcıların Eylül ayı başındaki düzeltmeyi piyasaya girmek için bir fırsat olarak değerlendirmesi ile birlikte, altın için süregelen destediği gösteriyor" dedi.

Altın, güçlü dolar ve Fed yetkililerinden gelen faizin yakın zamanda artırılabileceğine ilişkin yorumlara karşılık daha fazla düşüş göstermedi. Philadelphia Fed Başkanı PAtrick Harker, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımı görüşünü desteklediğini ve merkez bankasının faizi kademeli artırmasını istediğini söyledi. Altın fiyatları Perşembe günü, küresel hisse senetlerinin düşüşünü üçüncü günü taşınması ile birlikte yükseldi.

Bugün açıklanacak olan ABD perakende satışlar, tüketici güveni ve üretici fiyatları verilerini de içeren ekonomik veriler, ABD'de faizin izleyeceği yön konusunda fikir verebilir. Traderlar şimdilerde Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını üçte iki olarak görüyor ve bu olasılık, gelecek ayki toplantı için yüzde 20 civarında.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar Perşembe günü 2,050.3 tona çıktı. Varlıklar bu yıl yüzde 40 arttı ve bu artışın büyük bölümü yılın ilk yarısında gerçekleşti.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.1 düşerek 273 yuana (ons başına 1,263 dolar) indi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.2 düşüşle gram başına 273.5 5doalra inerken, gümüş yüzde 0.2 kayıpla kilogram başına 3,986 yuana düştü.

Küresel spot piyasalarda, gümüş, platin ve palladyum, her biri yüzde 0.1 düştü. Platin bu hafta ayı piyasasına girdikten sonra, üst üste üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

(11:30'da güncellendi)