Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'li üreticilerin, ham petrol stoklarını son 30 yılın mevsimsel oarak en yüksek seviyesinde bulunduğu bir dönemde aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırmasının ardından kayıplarını genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.2 geriledikten sonra yüzde 0.7 daha düştü. Baker Hughes Inc.'nin internet sitesinde yayınladığı rakamlara göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı yükselişini yedinci haftaya taşıdı ve Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Libya, National Oil Corp.'tan bir yetkiliye göre, üretimini günlük 560,000 varile çıkardı. Geçen haftaki üretim günlük 540,000 varil seviyesindeydi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim kısıntısı anlaşmasını uygulayabilme becerisine ilişkin spekülasyonla birlikte, varil başına 50 dolar civarında dalgalandı. OPEC'in oluşturacağı bir komite bu ayın ilerleyen döneminde, üyelerin ne kadar petrol üreteceğine ilişkin anlaşmazlıkları çözmeye çalışacak ve Libya üretim kısıntısı kararından muaf tutulan ülkeler arasında yer alıyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Michael McCarthy, "Petrol aşağı yöne duyarlık gibi görünüyor ve 50 doların altına bir düşüş olduçka muhtemel," dedi ve "Batı Teksas petrolü için 48 dolar civarında destek var, ancak bu seviye kırılırsa, 45 dolara doğru bir geri çekilme bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 36 sent düşüşle varil başına 49.99 dolara kadar düştükten sonra, Hong Kong saati ile 10:09'da 50.10 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 9 sent düşüşle 50.35 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 27 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 24 sent ya da yüzde 0.5 düşüşle varil başına 51.71 dolara kadar indi. Kontrat Cuma günü yüzde 0.2 düşüşle 51.95 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aaralık vadeli WTI'a kıyasla 1.25 dolar primli işlem gördü.