Advertisement

Asya hisse senetleri, karışık çıkan ABD ekonomik vrilerinin para politikasının genişlemeciolarak sürmesi için zemini güçlendirmesi ile birlikte yüseldi. Japonya hisse senetleri, yendeki güçlenmenin etkisiyle değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükselerek Tokyo saati ile 09:01'de 138.28 seviyesine çıktı. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 103.88 seviyesinde seyretmesi ile birlikte, yüzde 0.1 kaybetti. Yatırımcılar, ABD'de Çarşamba günü yapılacak üçüncü başkanlık münazarasının yaklaşması ve Fed'in borçlanma maliyetlerini ne zaman artıracağını anlayabilmek için ekonomik verilerin ve Fed politika yapıcılarından gelen alımların dikkatle izlenmesi ile birlikte risk almaktan kaçınıyor. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının işsizliği azaltmayı sürdürmeyi amaçlayan bir stratejiyi ne kadar devam ettireceğine yönelik sınırlar gördüğünü belirtti.

Sydney'de Rivkin Securities analisti James Woods, "Son ABD başkanlık münazarası gibi, risk olaylarının bazılarının ortadan kalkmasına kadar, muhtemelen dalgalı seyir devam edecek," dedi ve "Aralık ayında Fed'in faiz artırımına gidebileceğine ilişkin ivme artıyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Fischer doğrudan Fed'in bir sonraki faiz artırımını ne zaman yapacağına ilişkin görüşünü dile getirmedi, ancak merkez bankasının, fiyat istikrarı ile birlikte tam istihdama ulaşma şeklindeki hedeflerine "çok yakın" olduğunu kaydetti. YAtırımcılar ayrıca ABD şirketlerinin kar rakamlarını da dikkatle izliyor.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 yukarıdaydı. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 1.3 geriledi.