Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, parasal genişleme programına ilişkin işaretlerin gelebileceği Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı öncesi, yatırımcıların exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın almaları ile birlikte, yükselişini dördüncü güne taşıyara, 2 haftanın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,273.19 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 13:04'te 1,271.56 dolara geldi. Metal Çarşamba günü, dolardaki düşüşün desteği ile, 1,273.45 dolara kadar çıkarak 5 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve bu hafta yüzde 1.7 tırmandı.

Altın bu yıl, tüm dünyada gevşek para politikası uygulamalarından destek bularak yüzde 20 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, AMB Başkanı mario Draghi'nin, büyüme ve enflasyonun durgun kalmasına karşın, Aralık ayına kadar yeni tedbirler açıklamasını beklemiyor. ABD'de, Fed'in aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı, çekirdek enflasyonun beklenenin altında çıkmasının ardından, bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 68'den yüzde 64'e düştü.

Mumbai'de Kotak Commodity Services Pvt. analisti Madhavi Mehta, "Piyasa, AMB'nin tahvil alım programı konusunda daha fazla fikre sahip olabilmek için, bugün AMB politika toplantısı üzerinde daha fazla odaklanmakta, dedi.

Küresel Varlıklar

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü itibariyle 2,054.3 tona çıkarak, Haziran 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Varlıklar, Nisan ayındaki düşüşün ardından, Fed'in faiz artırımına gitmeyi ertelemesi ile birlikte, her ay yükseldi.

ABD'de bugün başkan adayları Donald trump ve Hillary Clinton, 8 Kasım'daki seçimler öncesi son kez başkanlık münazarasında karşı kaarşıya geldi. Trump kamuoyu yoklamamarında geride gidiyor ve seçimlerde Cumhuriyetçi adayın sürpriz bir zaferi altın fiyatlarına destek sağlayabilir. Bu sabaha karşı gerçekleştirilen münazarada, Trump, kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlamayı reddetti.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.8 yükselerek 276.89 yuana (ons başına 1,278 dolar) çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altının gramı yüzde 0.9 artışla 277.60 yuana çıkarken, gümüş yüzde 0.8 edeğer kazanrak kilogram başına 4,054 yuana ulaştı.

Küresel piyasalarda, spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, platin yüzde 0.4 ve palladyum yüzde 0.7 prim yaptı.