Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ABD'de faizin artırılacağı beklentisi ile yedi ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkan dolar ve para yöneticileri ve exchange traded fonu (ETF) yatırımcıların yükseliş beklentileri ile açtıkları pozisyon sayısını azaltmaları ile birlikte düştü.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 10:00'da ons başına 1,264.26 dolara düştü. Metal geçen hafta yüzde 1.2 yükselmesine karşın, bu ay halen ekside.

Altın 2016 yılındaki kazancının bir bölümü, Fed'in bu yıl borçlanma maliyetlerini artıracağı beklentisi ile eridi. San Francisco Fed Başkanı John Williams, Cuma günü yaptığı açıklamada, 2016 yılında bir ve gelecek yıl birkaç tane daha faiz artırımını desteklediğini belirtti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yükselişini üçüncü güne taşıdı ve Mart ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

ABD'de Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun Cuma günü açıkladığı verilere göre, altın vadeli ve opsiyonlarında net uzun pozisyon sayısı, 18 Ekim haftasında, düşüşünü üçüncü haftaya taşıyarak yedi ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Temmuz 2013'ten bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Ancak altın için her şey aşağı yönü işaret etmiyor. Templeton Emerging Markets Group icara başkanı Mark Mobius'a göre, altın, Fed'in faizi yavaş artıracağı ve doların baskı altında kalacağı beklentisi ile, gelecek yılın sonuna dek yüzde 15 kadar yükselebilir.