Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, Irak'ın planlanan üretim kısıntılarından muaf tutulması gerektiğini kaydetmesinin ardından, OPEC Genel Sekreteri'nin bu sorunu gidermek için görüşmelerde bulunmak üzere Salı günü Bağdat'ı ziyaret etmeye hazırlanması ile birlikte varil başına 50 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.7 düşmesinin ardından yüzde 0.2 geriledi. OPEC Genel Sekreteri Mohammed barkindo, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Iraı'ın IŞİD militanları ile çatışma içinde olmasından dolayı üretim kısıntısına ilişkin anlaşmadan muaf tutulması gerektiğini kaydetmesinin ardından, Iran Başbakanı ve Petrol bakanı ile görüşecek. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, Çarşamba günü açıklanacak haftalık ABD resmi petrol stok verisinin yükseliş göstermesi bekleniyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin Kasım ayında resmi olarak toplandıklarında petrol üretimini kısma konusundaki anlaşmayı uygulamaya koyup koyamayacaklarına ilişkin belirsizliğe bağlı oalrak varil başına 50 dolar civarnda dalgalandı. OPEC tarafından oluşturacak bir komite bu ayın ilerleyen dönemlerinde toplanarak, bireysel üyelerin üreteceği petrol miktarlarına ilişkin anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Petrol yatay bir seyirizliyor ve Kasım toplantısının sonuçlarını bekliyor," dedi ve "Eğer OPEC üretim kısıntılarını uygulayamazsa, petrol muhtemelen varil başına 45 dolar civarına geri çekilecek" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:43'te varil başına 50.43 dolara geriledi. Fiyatlar Pazartesi günü 33 sent düşerej varil başına 50.52 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 46 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europepiyasasında 14 sent düşerek varil başına 51.32 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 32 sent ya da yüzde 0.6 düşerek 51.46 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 89 sent primli işlem gördü.